Katalánsko vs Národní třída 1989

5. októbra 2017, hase, Nezaradené

Na sociálnych sieťach, na youtube, vimeo, mailami od priatelov… vidíme množstvo otrasných fotiek a videí z brutálneho zákroku španielskych policajtov v Katalánsku. Mlátenie dievčat, starcov, ťahanie ľudí za vlasy po ulici, hádzanie žien zo schodov, streľba gumovými projektilmi….

A ja stále čakám, kedy nám tie videá ukážu aj naše české a slovenské verejnoprávne i komerčné televízie. Veď nám niekoľkokrát do roka poctivo ukazujú tie 28 rokov staré zábery zákroku VB proti demonštrantom na Národní třídě – ako na memento doby, ktorá sa už za žiadnu cenu nesmie opakovať. Doby, ktorá nerešpektovala právo demonštrácie, združovania sa, vlastného názoru ani právo sebaurčenia.

No a teraz vidíme zábery z EU – z Katalánska, kde policajti v brutalite niekoľko krát prevalcovali tých starých esenbákov z novembra 89. A dovod? Katalánci si chceli pokojne hodit do urny kúsok papierika…

Čakám tiež na protesty politikov, ktorí v televíznych obrazovkách odsudzujú totalitné režimy, vehementne odsudzujú potlačovanie demonštráciíí v Rusku, Číne, vo Venezuele…, oháňajú sa listinou práv a slobod a nezabudnú nás vždy láskavo upozorniť že si máme vážiť, v akej slobode tu žijeme my – občania EU!

A nič!

…do dnešného dňa 860 zranených. Polámané ruky, nohy, rebrá, rozmačkané prsty, vytrhané vlasy i vytlčené oči…

Katalánci si totiž mysleli, že žijú v demokracii, že majú právo vyjadriť svoj názor, že majú právo sebaurčenia…a tak v tú nedeľu sa pekne obliekli a išli hodit do urien svoje lístočky…