Založ si blog

Zákusok i hnus pri druhom stole. . .

Moj dedo sa narodil ešte pred prvou vojnou. Vlastnú mať nikdy nepoznal a otec ho nechal vyučiť za stolára. V roku 29 si našiel ženu a založil rodinu. V jednej dedine blízko mesta na Považí sa usadil a vzal si od žida požičku na stavbu domu. Domček postavil a drel od svitu do mrku, soboty i nedele – mal čo splácať a svojim deťom mohol často krát k večeri ponúknuť len kašu z otrúb.

Vojna sa prevalila, usporené korunky padli na opravu strechy, z ktorou pohla bomba…a nastal konečne mier. Dedo mal jediný životný ciel – dať svojim trom deťom dobré vzdelanie, aby sa nemuseli celý život lopotiť, ako on. Preto predal domček na dedine a odsťahoval sa z celou rodinou do Bratislavy. Po dvoch krušných rokoch v pavlačovom byte vedľa káblovky, nastala revolučná zmena a pre deda sa otvorila šanca – nová ľudová armáda hľadala pre svoje dielne stolára. Zobral to miesto a dostal krásny, veľký byt v centre Bratislavy. Do strany ho nik nevolal a on sám sa o politiku nikdy nezaujímal. Zase len pracoval a tešil sa z toho, že teraz už tie soboty i nedele može byť doma so svojou rodinou.

Tak išiel život. Jeho tri deti dosiahli vysokoškolské vzdelanie, založili si svoje rodiny a z jednej tej rodiny som sa zrodil i ja. S dedom som mal výborný vzťah – on sa tešil z vnúčeniec a často nám o svojom ťažkom živote rozprával. A skutočne veľa krát som z jeho úst počul vyjadrenia, „že žiaden systém neni lepší od socializmu, že si máme vážiť toho, v čom sme sa narodili – že ani Rakúsko-Uhorsko, ani prvá republika, ani Slovenský štát, nedal ľudom toľko vážnosti, blahobytu, istot i  bezpečia pre ich rodiny, ako socializmus – že v tejto dobe sa skutočne každý človek može cítit človekom“!

Umrel za starého režimu a „revolúcie“ v roku 89 sa nedožil. Ale som si absolútne istý, čo by mi na ten dnešný bordel a ne’ludský systém plný nespravodlivosti povedal…!

Kto dnes komplet ovláda Slovensko? !

06.02.2021

Korporácie? Tzv „finančný systém“ či Matrix? ….A kto presne? To u nás vie asi len zopár ľudí. V každom prípade fungujú premyslene, neunáhľujú sa a všetko robia v ten „správny čas“! Ich cieľom je ekonomicky ovládnuť celé Slovensko, pevne ho pripútať do euroatlantických štruktúr – aby v zahraničnej politike a geopolitických [...]

generál Lučanský – kto zastavil média? !

05.01.2021

Generál Lučanský – veľmi silná osobnosť, chlap ako remeň (podľa všetkých čo ho poznali) – sa dobrovolne vráti z Chorvátska, aby sa zmárnil…?! Po prvom „úraze“ sa celé Slovensko dožadovalo fotiek, videa…ako vyzerá tvár vazobne stíhaného generála. A inak všadeprítomné média naraz nič – žiadne cvakanie fotoaparátov pri [...]

Transparentný nákup od Trnavskej firmy

26.10.2020

Akurát som dopozeral Matovičovu tlačovku, v ktorej obhajoval nákup juhokórejských testov od trnavskej firmy. Niekoľko krát zdoraznil cenu, vylúčil s tou firmou akékoľvek vzťahy a asi 3x pripomenul, že tej firme sa podarilo od výrobcu nakúpiť lacnejšie, ako nakúpil Bill Gates! A ako je už zvykom, tak sa Matovič pustil do úvah, za koľko by nakúpil Pellegrini… :))) No [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.