Založ si blog

A čo na to Baťa?

Od výroku tohto PÁNA továrnika Baťu ubehlo 6 rokov a začala Druhá svetová vojna. Zanechala 50 miliónov mŕtvych a po nej začali ľudia v celej Európe budovať spravodlivejšiu spoločnosť – v zhode s tým, čo pán Baťa povedal. Vzápadnej Európe síce naďalej vládol kapitalizmus – ale s dobre ošetreným sociálnym sektorom, právami pracujúcich a jasnými limitmi, kam až môže zamestnávateľ zájsť pri obohacovaní sa z ich práce.

Na východe to bolo vplyvom sovietskeho Ruska tvrdšie. Kapitalizmus bol zlikvidovaný, nastolilo sa chaotické rovnostárstvo a zhabali sa majetky všetkým bez rozdielu – i tomuto humánnemu a spravodlivému Zlínskemu fabrikantovi. Ľudia však do nového systému vkladali veľké nádeje a skutočne vyhrnuli svoje rukávy pri jeho budovaní, pretože ešte mali v živej pamäti prvú ČS republiku, ktorá sa síce mohla pyšniť rozvinutým a moderným priemyslom, dobrým menom vo svete…, ale aj úžasným vykorisťovaním pracujúcich (viac ako 100 000 Slovákov muselo ísť za prácou cez oceán).

Vybudovali si funkčný a sebestačný štát, ktorý úspešne kooperoval s ostatnými socialistickými krajinami i so svetom. Štát v ktorom mal každý povinnosť pracovať a ktorý sa tiež o každého postaral. Ten štát nemal oproti dnešku takmer žiaden zahraničný dlh, živil veľkú armádu, bezplatné zdravotníctvo, školstvo, dotoval lacnú dopravu, potraviny…ale aj bezpečnostný aparát, ktorý jeho občanom bral slobodu prejavu, volného pohybu, vyznania, tvrdo postihoval každého, kto si dovolil vykrčiť z radu…Šikovným ľuďom bránil podnikať a celkovo sa realizovať v inom duchu, než prikazovala štátna komunistická doktrína. Myslím, že na tom ten štát i stroskotal – a ľudia vo svojej túžbe po slobode hlúpo zahodili aj všetko to dobré, čo im ten štát dával.

Štát sa rozdelil na 2 krajiny. Nastal bezuzdný kapitalizmus, bez zaisťovania sociálnych istôt, zastupiteľskú demokraciu kompletne ovládli záujmové skupiny, cez lobing presadzujúce zákony umožňujúce celý ten obrovský majetok, vybudovaný behom 40 rokov rozkradnúť – majetok, ktorý všetky tie dobré veci zaisťoval…

Dnes od výroku pána Baťu už ubehlo 80 rokov a situácia sa opakuje. V kríze však už nie sú len jednotlivé štáty, ale celý kapitalistický svet. Obohacovanie sa a vykorisťovanie nemá žiadne limity a morálka klesla pod bod mrazu. Dlh susednej ČR už dosiahol 1,5 bilióna korún.  Všetko sa lieči finančnými záplatami a slová pána Baťu si nikto nevšíma.

Čo bude nasledovať? Zase vojna? A čo bude po nej…ak ju niekto z nás prežije?!

Kto dnes komplet ovláda Slovensko? !

06.02.2021

Korporácie? Tzv „finančný systém“ či Matrix? ….A kto presne? To u nás vie asi len zopár ľudí. V každom prípade fungujú premyslene, neunáhľujú sa a všetko robia v ten „správny čas“! Ich cieľom je ekonomicky ovládnuť celé Slovensko, pevne ho pripútať do euroatlantických štruktúr – aby v zahraničnej politike a geopolitických [...]

generál Lučanský – kto zastavil média? !

05.01.2021

Generál Lučanský – veľmi silná osobnosť, chlap ako remeň (podľa všetkých čo ho poznali) – sa dobrovolne vráti z Chorvátska, aby sa zmárnil…?! Po prvom „úraze“ sa celé Slovensko dožadovalo fotiek, videa…ako vyzerá tvár vazobne stíhaného generála. A inak všadeprítomné média naraz nič – žiadne cvakanie fotoaparátov pri [...]

Transparentný nákup od Trnavskej firmy

26.10.2020

Akurát som dopozeral Matovičovu tlačovku, v ktorej obhajoval nákup juhokórejských testov od trnavskej firmy. Niekoľko krát zdoraznil cenu, vylúčil s tou firmou akékoľvek vzťahy a asi 3x pripomenul, že tej firme sa podarilo od výrobcu nakúpiť lacnejšie, ako nakúpil Bill Gates! A ako je už zvykom, tak sa Matovič pustil do úvah, za koľko by nakúpil Pellegrini… :))) No [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.